digitaliseert smalfilms, videobanden, dia's en meer

8 mm smalfilms
Super 8 / single 8 en dubbel 8 / 8 mm smalfilms op USB-stick, harddisk, DVD, BD (Blu-ray disc) of via 'We Transfer' digitaal naar u verzonden in een kwaliteit, die u nooit voor mogelijk had gehouden. De film wordt vooraf gereinigd, beeld voor beeld wordt gescand, de kleuren en filmsnelheid naar echtheid aangepast en bij geluidsfilms komt ook het originele geluid met de filmbeelden mee. Zodat u op uw televisie of PC herinneringen op kunt halen of uw oude films verder kunt bewerken. En zeker minstens zo belangrijk: eenmaal gedigitaliseerd kan het materiaal moeiteloos in de toekomst overgedragen worden naar de nieuwste beelddragers. Uw materiaal is definitief voor de toekomst bewaard voor latere generaties.

De techniek
Image camera
Historing gebruikt een in Duitsland ontwikkelde techniek, Sync-dc, wat staat voor Synchron Direct Capturing. Bij het scannen van de film wordt elk frame vastgelegd met een digitale image kleurencamera. Geen film- of videocamera, zoals aanbieders met bijvoorbeeld de Flashscan MWA gebruiken, maar een speciaal hiervoor ontworpen fotocamera. Ieder frame van de film wordt gescand. Dit gebeurt in HD-formaat in de ware beeldverhouding van de smalfilm, ongeveer 15% breder dan het oude 4:3 beeldformaat. Je ziet dus voor het eerst een stukje beeld, dat met de projector nooit zichtbaar was.
De film wordt standaard
wetgate gescand. Dit wordt gedaan om tijdens het overzetten kleine scheurtjes of barstjes zoveel mogelijk op te heffen. Uiteraard is het resultaat afhankelijk van de mate van beschadiging. Wetgate scannen heeft als groot bijkomend voordeel dat de meeste stofjes van de smalfilm verwijderd worden voordat deze gescand wordt. Ouderdom van de smalfilm, uitdroging en krimp van de emulsie spelen een grote rol bij de vorming van haarscheurtjes. Deze beschadigingen zijn blijvend.
Tegen meerprijs kunnen de films ook volledig schoongemaakt worden, bevrijd van schimmel en bacteriën. Dit geeft het ultieme resultaat, maar is tevens erg kostbaar, omdat de film dan eerst van de spoel wordt afgewikkeld om een half uur te weken in een bad met speciaal geprepareerde cleaner. Daarna moet de film licht afgenomen worden en drogen, alvorens deze gescand kan worden. Maar voor de echte liefhebber en professionele eindgebruiker is dit natuurlijk het ultieme bereikbare resultaat. Voor deze werkwijze hanteren wij een man-uurtarief van € 50, omdat nooit van tevoren in te schatten is hoeveel tijd het kost om een film schoon te krijgen. Dit is sterk afhankelijk van de mate van vervuiling. Maar om u toch een indicatie te geven, een grote spoel van 180 meter digitaliseren zal dan ongeveer € 150 kosten.
Tijdens het scannen worden alle frames in een AVI-file gegoten, die vervolgens wordt verwerkt tot een film, aangepast naar de juiste snelheid in MP4-H264. Deze codering is geschikt voor alle devices: Smart TV's, Mac- en Windows PC's, iPads en andere tablets, noem maar op. Natuurlijk kan op verzoek de film ook in iedere andere codering gedigitaliseerd worden, tot zelfs Apple ProRes 422 HQ-formaat voor professionele eindgebruikers.

Stomme films of films met geluid
Indien het films met geluid betreft gaat het originele geluid mee. Doordat dit gesynchroniseerd moet worden bij de bewerking zijn films met geluid duurder in prijs. Het prijsverschil ziet u in de prijstabel onderaan deze pagina.

Welke drager?
 • U kunt standaard kiezen voor diverse dragers. Wij raden u aan te kiezen voor USB-stick, SD-kaart of externe harde schijf: eenvoudig te kopiëren en af te spelen op uw laptop, PC of SmartTV. Ook kunnen de bestanden via 'We Transfer' naar u worden verzonden. De bestanden worden vernoemd naar de titel, die u aan uw filmspoelen meegeeft, zodat u ze bij het bewerken gemakkelijk terug kunt vinden.
 • U kunt natuurlijk ook besluiten de films op DVD of Blu-ray te zetten. De kwaliteit is nagenoeg gelijk, maar nadeel daarvan is niet alleen dat de DVD en Blu-Ray terrein verliezen, maar ook is het bewerkelijker en dus duurder. Op DVD's staan de standaard VOB (MPEG-2)-files en op Blu-Ray de standaard m2ts (MPEG-2 Transport Stream). Bij aanvang van de DVD / BD vindt u een handig menu, waarmee u simpel kunt 'bladeren' door de diverse filmfragmenten. De films zijn voorzien van rechtenvrije achtergrondmuziek (of muziek door uzelf aangeleverd) of het originele geluid indien het een smalfilm met geluid betreft. De DVD of BD is natuurlijk voorzien van een fullcolor DVD-frontcover met alle informatie over de DVD en afbeeldingen uit de film. De backcover bevat alle informatie over Historing. Ook het label is fullcolor geprint en bevat veelal een afbeelding uit de film.

Belangrijke wetenswaardigheden
 • Digitaliseren van uw oude filmmateriaal is beslist heel nuttig. Natuurlijk vanwege het feit dat de beeldkwaliteit van het oude materiaal door slijtage met de jaren achteruit gaat. Bij smalfilms is die slijtage echter niet zo hoog als bij videobanden. En dat is voor veel mensen bij het zien van het resultaat toch vaak een verrassing.
 • Zorg altijd voor een backup van de filmbestanden. Als uw computer crasht, heeft u niets meer.
 • Veel mensen vragen zich af hoeveel minuten film ze op een spoel hebben. Hieronder een indicatie, want een strak opgewonden film zal langer zijn dan eentje die losser om de spoel zit. Voor normaal 8 dient u de duur te vermenigvuldigen met de factor 1,5:
 • een spoel van 7 centimeter bevat 15 meter film en duurt ongeveer 3,5 minuten.
 • een spoel van 13 centimeter bevat 60 meter film en duurt ongeveer 15 minuten.
 • een spoel van 15 centimeter bevat 90 meter film en duurt ongeveer 22 minuten.
 • een spoel van 18 centimeter bevat 120 meter film en duurt ongeveer 30 minuten.
 • een spoel van 25 centimeter bevat 240 meter film en duurt ongeveer 60 minuten.
 • Opsturen van materiaal kan prima per post, mits u het geheel aangetekend verstuurt via bijvoorbeeld Post NL. Niet alleen omdat het pakket dan verzekerd is, maar ook omdat het pakket te allen tijde traceerbaar is via internet. Wij sturen u in elk geval het materiaal altijd aangetekend retour na afwerking, waarbij we u via email op de hoogte stellen van de bijbehorende barcode.

De kosten
Het digitaliseren van smalfilms is veel duurder dan het overzetten van videomateriaal. Reden is de bewerkelijkheid van het digitaliseringsproces. Maar het eindresultaat is verbluffend mooi en zeer de moeite waard.
De genoemde prijzen zijn inclusief eventuele reparatie van spoelen en ook inclusief aangeleverde omgedraaide spoelen. Historing kent geen extra toeslag voor het verwerken van kleine spoeltjes. Alle bewerkingen zijn bij de prijs inbegrepen. Dit maakt het voor u wel zo duidelijk. Alle prijzen zijn inclusief BTW.

Prijzen per minuut film exclusief drager (harde schijf e.d.)

Naar DVD/HD/USB/SD met origineel geluid
Naar HD/USB/SD zonder geluid
Tot 60 minuten
€ 2,00
€ 1,55
60 - 250 minuten
€ 1,95
€ 1,50
250 - 500 minuten
€ 1,90
€ 1,45
> 500 minuten
€ 1,85
€ 1,40

Kosten DVD inclusief menustructuur, full-color label en front- en backcover: € 10,00. Kosten van USB-stick of harde schijf zijn variabel en afhankelijk van de benodigde grootte en variëren van rond € 10 voor een USB-stick van 16 GB tot rond € 30 voor een USB-stick van 128 GB. Indien meer dan 128 GB benodigd is voor uw materiaal adviseren wij sowieso een portable externe harde schijf. Kosten rond € 60. Kosten verzending via 'We Transfer' € 0,50 per GB.

Eventuele verzendkosten worden separaat in rekening gebracht. Verzenden geschiedt uitsluitend aangetekend via Post NL. Indien het geheel door een brievenbus past, bedragen de verzendkosten 10 euro. Verzendkosten pakketten binnen Nederland tot 10 kg € 10,00.

Uurtje hulp bij begin digitale filmbewerking
Nadat u uw films hebt laten digitaliseren bij Historing kan het zijn dat u deze wilt nabewerken door er bijvoorbeeld uw favoriete muziek aan toe te voegen. Of misschien wilt u bepaalde gedigitaliseerde scenes gaan gebruiken voor een feestje. Weet u niet precies hoe hiermee aan te vangen, dan kan Historing u daarbij op weg helpen. Daarvoor hoeft u de deur niet uit. U gaat aan het werk achter uw eigen PC of laptop. Via 'Teamviewer' kijk ik met u mee. Tegelijkertijd hebben we telefonisch contact zodat ik u instructies kan geven. Komt u er niet uit, dan kan ik u meteen voorthelpen. Tijdens de openingsuren van Historing kan ik u telefonisch nadere uitleg geven over deze optie.
De kosten bedragen per uur 50 euro. De ervaring leert dat ik u in een uurtje al heel behoorlijk voort kan helpen.