brengt uw verleden tot leven

Stappen in het verleden
Tekening knikkeren
Sinds 2006 geeft Historing in zorginstellingen en bij wijk- en andere verenigingen door heel Nederland nostalgische voorstellingen voor ouderen onder de titel 'Stappen in het verleden’. De aanwezigen worden anderhalf uur lang getrakteerd op beelden en geluiden uit de jaren 20 tot en met de jaren 80. Muziek van toen, oude fragmenten uit radio- en televisieprogramma's, nieuwsflitsen van NOS en Polygoon en oud lokaal beeldmateriaal.

Gezelligheid
Het zijn gezellige bijeenkomsten, waarin de groep niet alleen centraal staat, maar ook actief herinneringen ophaalt. Over de Elfstedentocht van 1963 of over de Huishoudbeurs in de jaren 50, over de hete zomers in het midden van de jaren 70 tot zelfs de spelletjes die vroeger werden gespeeld op het schoolplein. Historing heeft veel beeldmateriaal ter plekke beschikbaar en is zelfs in staat buiten het reguliere programma om andere beelden tevoorschijn te halen als dat ‘in de praat’ te pas komt. Het publiek kan dan zelfs bepalen welke beelden we uit onze herinnering nog een keer willen zien. Kortom: een voorstelling die door communicatie over en weer van de aanwezigen een heel andere richting uit kan gaan.

Het programma
...kent een standaard opbouw met beelden uit de afgelopen eeuw, echter wel gericht op het seizoen. In de winter meer winterse beelden, in de zomer meer zomerse. Maar het programma is interactief. Afhankelijk van reacties uit de zaal kan op ieder moment van het standaardprogramma afgeweken worden. Het programma wordt namelijk via een Macbook Pro gebracht en deze bevat al het materiaal (zo’n 50 uur) dat ik bezit. Zo kan de tijd plotseling verder teruggezet worden of juist minder ver. Of een bepaald onderwerp wordt nader onder de loep genomen. Het publiek kan dat bepalen.
Ook voorstellingen op basis van een thema behoren tot de mogelijkheden. Thema’s als Kerst, Koninginnedag, de bevrijding of het Sinterklaasfeest zijn al eens te meer de revue gepasseerd.

Foto microfoon
De presentator kan zich via een draadloze microfoon gemakkelijk tussen de mensen bewegen en vraagt tussen de filmpjes door links en rechts naar persoonlijke herinneringen. Aan de hand van wat er wordt verteld neemt de presentator de deelnemers mee van het ene onderwerp naar het andere. Was het inderdaad 'die goeie ouwe tijd' waarover men zo dikwijls praat? Of was het leven juist zwaar? Beelden van oude gebruiksvoorwerpen (kleding, auto's), evenals oude lokale of regionale beelden (via de plaatselijke historische vereniging of via historische centra) dragen bij aan het steeds dichterbij brengen van die tijd van weleer. En natuurlijk de persoonlijke herinneringen van vertellende aanwezigen.

Het programma zelf duurt anderhalf uur, maar bij binnenkomst van de mensen maakt de presentator al menig praatje (al dan niet via de geluidsinstallatie) om het ijs van tevoren al te breken en ter bevordering van de gezelligheid. Bovendien hoort men bij binnenkomst als achtergrondmuziek al veel bekende muziek, wat de sfeer nog eens extra verhoogt.

Geschikt voor bijna iedereen
Het programma is eigenlijk geschikt voor iedereen, maar expliciet niet voor zwaar dementerenden. Maar juist voor beginnend dementerenden is het programma weer zeer geschikt. Niet alleen de oudere aanwezigen, maar ook veel jongere begeleiders in zorginstellingen vinden het programma vaak verrassend mooi. Tijdens die optredens zijn het vooral de verhalen van de aanwezigen zelf die vaak de meeste indruk achterlaten. Verhalen over leven bij Pygmeeën, een 'duizend gulden'-verhaal tijdens het bombardement op Rotterdam of gewoon een stuk levensverhaal van iemand... Uw presentator is al vaak diep onder de indruk geraakt.

Uw presentator
...heeft veel affiniteit met ouderen: als ambtenaar bij afdeling Sociale Zaken van de gemeente Zwolle was hij van 1985 tot 1992 belast met de uitvoering van de Wet op de Bejaardenoorden, een functie waarin hij veel contact had met bewoners van diverse Zwolse oorden. Daarnaast raakte hij betrokken bij het organiseren van activiteiten in een tweetal verzorgingshuizen vanwege het verblijf van zijn vader aldaar.

Een afgeronde communicatieopleiding, jarenlange ervaring als presentator op zowel radio als in het openbaar en inmiddels ruim opgedane ervaringen met dit concept (het programma draait al sinds 2005) maken dat hij zich inmiddels als een vis in het water voelt tijdens het 'stappen in het verleden'. 'Nergens vind je een publiek dat dankbaarder is dan deze groep', aldus uw presentator.

Reacties
Inmiddels is de formule op een flink aantal locaties door het hele land al een groot succes gebleken. Veel gehoorde reactie van bewoners: 'Dit is eens wat anders dan alleen maar kijken naar een scherm. Je mag zelf meepraten en meeluisteren naar verhalen van andere medebewoners. Ik wist niet dat er zoveel boeiende verhalen schuilden achter sommige bewoners.' En ook begeleiders in zorginstellingen zelf worden regelmatig verrast door onverwachte reacties van de aanwezigen.

Apparatuur
Historing beschikt over apparatuur, geschikt voor groepen tot 150 personen: een multimedia-beamer, een 2 meter breed videoscreen, een Macbook en een geluidsinstallatie met draadloze microfoon en speakers van uitstekende kwaliteit. 50 uur aan beeldmateriaal uit de jaren 1920 t/m 1980 is direct opvraagbaar. Kortom: mogelijkheden genoeg voor het compleet maken van een gezellige bijeenkomst. Van tevoren wordt geïnformeerd naar reeds aanwezige apparatuur op de locatie, waarvan natuurlijk ook gewoon gebruik kan worden gemaakt.
Kortom: mogelijkheden genoeg voor het compleet maken van een interactieve en gezellige bijeenkomst.

Euro-teken

De kosten
Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Voor slechts € 130,00 inclusief 6% BTW verzorgt Historing een ruim anderhalf uur durende zeer interactieve show, gebaseerd op het seizoen of op een thema.
Voor reiskosten rekent Historing 30 cent per kilometer vanaf Zwolle.

Per 1 juli 2018 ben ik beperkt in de tijd dat ik optredens kan verzorgen. Per die datum kan dit nog op alle avonden van de werkweek en op dinsdag en donderdag ook overdag. In de weekends en op feestdagen verzorg ik geen optredens.


TIP VOOR ACTIVITEITENBEGELEIDERS IN ZORGINSTELLINGEN MET MEERDERE LOCATIES: Op één dag kunnen meerdere voorstellingen worden gegeven in diverse locaties. Dit werkt vanzelfsprekend kostenbesparend als het gaat om reiskosten. Ook kan een optreden in een grote zaal gecombineerd met kortere optredens in huiskamersfeer op gesloten afdelingen. Daartoe kan rechtstreeks ingeplugd worden op de TV’s in die huiskamers.