brengt uw verleden tot leven

8 mm smalfilms overzetten naar DVD, BD, HD of USB
Super 8, single 8 en 8 mm smalfilms op DVD, BD (Blu-ray disc), USB-stick, harddisk of via 'We Transfer' digitaal naar u verzonden in een kwaliteit, die u nooit voor mogelijk had gehouden. Beeld voor beeld wordt gescand, de kleuren en filmsnelheid naar echtheid aangepast en bij geluidsfilms komt ook het originele geluid met de filmbeelden mee. Zodat u via uw televisie of via uw PC herinneringen op kunt halen of uw oude films verder kunt bewerken. En zeker minstens zo belangrijk: eenmaal gedigitaliseerd kan het materiaal moeiteloos in de toekomst overgedragen worden naar de nieuwste beelddragers. Uw materiaal is definitief voor de toekomst bewaard voor latere generaties.

We onderscheiden twee manieren van digitaliseren
  • De originele bestanden in AVI-(voor Windows) of MOV-(voor Apple)formaat of gecomprimeerde MP 4 (voor Smart TV) formaat op USB-stick, SD-kaart, externe harde schijf of via 'We Transfer' naar u verzonden, waarna u het zelf thuis kunt gaan bewerken middels de bekende videobewerkingssoftware van bijvoorbeeld Adobe, Pinnacle, Windows, Magix of iMovie. De bestanden worden vernoemd naar de titel, die u aan uw filmspoelen meegeeft, zodat u ze bij het bewerken gemakkelijk terug kunt vinden.
  • naar standaard VOB (MPEG-2)-files op DVD of m2ts (MPEG-2 Transport Stream) op Blu-ray, wanneer u het geheel kant en klaar wilt hebben. Bij aanvang van de DVD / BD vindt u een handig menu, waarmee u simpel kunt 'bladeren' door de diverse filmfragmenten. De films zijn voorzien van rechtenvrije achtergrondmuziek (of muziek door uzelf aangeleverd) of het originele geluid indien het een smalfilm met geluid betreft. De DVD of BD is natuurlijk voorzien van een fullcolor DVD-frontcover met alle informatie over de DVD en afbeeldingen uit de film. De backcover bevat alle informatie over Historing. Ook het label is fullcolor geprint en bevat veelal een afbeelding uit de film.

Stomme films of films met geluid
Indien het films met geluid betreft gaat het originele geluid mee. Doordat dit gesynchroniseerd moet worden bij de bewerking zijn films met geluid duurder in prijs. Het prijsverschil ziet u in de prijstabel onderaan deze pagina.

De techniek
De smalfilmscanner
Historing gebruikt een in Duitsland ontwikkelde techniek, Sync-dc, wat staat voor Synchron Direct Capturing.
Bij het afspelen van de film wordt elk frame vastgelegd met een digitale image kleurencamera (zie afbeelding hiernaast).
Geen film- of videocamera, zoals aanbieders met bijvoorbeeld de Flashscan MWA gebruiken, maar een speciaal hiervoor ontworpen fotocamera. Ieder frame wordt door deze camera gescand. Van iedere afbeelding wordt als het ware een foto gemaakt. Met speciaal daarvoor ontworpen software worden vervolgens alle frames samen verwerkt tot een AVI-file, die dan vervolgens in een Apple iMac met het videobewerkingsprogramma Final Cut Pro verder bewerkt wordt tot een film, die op de juiste snelheid en naar het PAL-formaat gebracht wordt. Daarmee kunt u uw film dan afspelen op uw PC of TV.

Belangrijke wetenswaardigheden
  • Digitaliseren van uw oude filmmateriaal is beslist heel nuttig. Natuurlijk vanwege het feit dat de beeldkwaliteit van het oude materiaal door slijtage met de jaren achteruit gaat. Bij smalfilms is die slijtage echter niet zo hoog als bij videobanden. En dat is voor veel mensen bij het zien van het resultaat toch vaak een verrassing.
  • Zorg altijd voor een backup van de filmbestanden. Als uw computer crasht, heeft u niets meer.
  • Veel mensen vragen zich af hoeveel minuten film ze op een spoel hebben. Hieronder een indicatie, want een strak opgewonden film zal langer zijn dan eentje die losser om de spoel zit. Voor normaal 8 dient u de duur te vermenigvuldigen met de factor 1,5:
  • een spoel van 7 centimeter behelst 15 meter film en duurt ongeveer 3 minuten.
  • een spoel van 12 centimeter behelst 60 meter film en duurt ongeveer 13 minuten.
  • een spoel van 15,5 centimeter behelst 90 meter film en duurt ongeveer 21 minuten.
  • een spoel van 17,5 centimeter behelst 120 meter film en duurt ongeveer 29 minuten
  • Opsturen van materiaal kan prima per post, mits u het geheel aangetekend verstuurt via bijvoorbeeld Post NL. Niet alleen omdat het pakket dan verzekerd is, maar ook omdat het pakket te allen tijde traceerbaar is via internet. Wij sturen u in elk geval het materiaal altijd aangetekend retour na afwerking, waarbij we u via email op de hoogte stellen van de bijbehorende barcode.

De kosten
Het digitaliseren van smalfilms is veel duurder dan het overzetten van videomateriaal. Reden is de bewerkelijkheid van het digitaliseringsproces, zoals reeds beschreven onder het kopje ‚de techniek’. Maar het eindresultaat is verbluffend mooi en zeer de moeite waard.
De genoemde prijzen zijn inclusief 21% BTW en inclusief eventuele reparatie van spoelen en ook inclusief aangeleverde omgedraaide spoelen. Historing kent geen extra toeslag voor het verwerken van kleine spoeltjes. Alle bewerkingen zijn bij de prijs inbegrepen. Dit maakt het voor u wel zo duidelijk.

Prijzen per minuut film exclusief DVD / HD

Naar DVD / Naar HD in AVI-formaat met origineel geluid
Naar HD in AVI-formaat zonder geluid
Tot 60 minuten
€ 1,45
€ 1,15
60 - 250 minuten
€ 1,35
€ 1,10
250 - 500 minuten
€ 1,25
€ 1,05
> 500 minuten
€ 1,15
€ 1,00

Kosten DVD inclusief menustructuur, full-color label en front- en backcover: € 10,00. Kosten van USB-stick of harde schijf zijn variabel en afhankelijk van de benodigde grootte. Kosten verzending via 'We Transfer' € 0,50 per GB.

Eventuele verzendkosten worden separaat in rekening gebracht. Verzenden geschiedt uitsluitend aangetekend via Post NL. Indien het geheel door een brievenbus past, bedragen de verzendkosten 10 euro. Verzendkosten pakketten binnen Nederland tot 10 kg € 10,00.